lauantai 30. tammikuuta 2010

Bakings

Eilen Johanna pyörähti tuomaan läjän kirjoja, että ahkera lukiolainen voisi aloittaa yo-kirjoituksiin valmistautumisen. Eipä aloittanut, vaan ahkera lukiolainen lähti naapurinsa kanssa Prismaan shoppaamaan leivontatarvikkeita.

Työlistalla:
- pannukakku
- suklaamuffinssit
- vaahterasiirappi-pekaanipähkinämuffinssit
- suklaakeksit.

Näitä KÄYTIIN sitten innolla tekemään, minä leipurina ja Johanna satunnaisena kananmunanvatkaajana.

Ensin pyöräytettiin pannukakkutaikina. Ei kuulu bravuureihini, joten peitän puutteet tekemällä pannarista paksun! Herkkua.

Pannaritaikina:
- 4 kananmunaa
- 1 litra maitoa
- 5 dl vehnäjauhoja
- ripaus suolaa
- hieman isompi ripaus sokeria
- loraus öljyä tai sulaa voita
Sekoitellaan ja annetaan seistä vajaa puolisen tuntia. Paistetaan 225-asteisessa uunissa niin kauan että kivasti ruskistuu =) Eli noin 20 minuuttia tai vähän reilu.

Pannaritaikinan rauhoittuessa pyöräytettiin taikina suklaakeksejä varten. Ohje on Hamlynin 200 Bakes and Cakes -kirjasesta, jonka ostin viime kesänä Lontoosta. Mainio pikkuopus hyviin leivoksiin, joskin ohjeita joutuu noudattamaan välillä soveltavasti, sillä en esimerkiksi jaksa metsästää kaikkia kirjan ehdottelemia ihmeellisiä sokereita. Tähän asti olen pärjännyt hyvin tavallisella sokerilla sekä ruokokide- ja fariinisokerilla. Oman maun mukaan mennään.

Keksitaikina oli hyvin basic: vehnäjauhoja, kaakaojauhetta, leivinjauhetta, kanelia, sokeria, voita, vaahterasiirappia ja tummaa suklaata. Määriä en jaksa kirjoitella, tarvittaessa saa kysellä tarkemmin. :--) Hyvänmakuista taikinaa, tietenkin.

Samalla kun Johanna pyöritteli kekseistä uunipellille palloja, minä valmistin suklaamuffinssitaikinan.


(Ne näyttävät lihapullilta, kyllä. The taste is great, though.)

Muffinssitaikinakin oli hyvin yksinkertainen perustaikina ja oli jo aiemmin läpäissyt makutestin. Muffinsseihin laitettiin perusaineiden lisäksi noin 150g rouhittua suklaata, sekä valkoista että maitosuklaata. Namsk.


Muffinssit uuniin ja uutta taikinaa kehiin. Vuorossa olivat vaahterasiirappi-pekaanipähkinämuffinssit, nekin tuttuja aiemmalta leivontakerralta. Nämä muffinssit ovat vaaleita eivätkä liian makeita, vaikkakin jo mainittujen aineiden lisäksi niihin tulee myös valkosuklaata. Muffinssiohjeet ovat samasta Hamlynin kirjasta kuin keksiohjekin.


Siinä! Valmiita! Huomatkaa taustalla olevat keksit, jotka innokkaina odottivat uuniin pääsyä. Valmistettiin toisena, paistettiin viimeisenä. Öhöm.

Tässä välissä oli aika maistaa myös sopivan jäähtynyttä pannaria.


Metsävadelmia ja Ingmanin vaniljajäätelöä. More, please.

Keksitkin pääsivät vihdoin uuniin. Taikina oli ilmeisesti sen verran tujua, että pallot eivät halunneet litistyä.

 

Siispä litistymistä piti vähän avustaa lusikalla.


Suoraan uunista. Vähän levänneinä keksit näyttivät tältä:


Chocolate!

Kaiken tämän leivontarumban päätteeksi oli täydellinen no more -olo. Viimeistelin kuitenkin vielä loppuun kummipoikani isälle tekemäni Jacques Cousteau -mallisen pipon.

 

En ole varma, miltä väri kuvassa vaikuttaa, mutta se on hyvin maanläheinen vaalea vihreä. Mielestäni ihan kiva, kavennuksetkin käyttäytyivät nätisti.

Nyt jäljellä enää Johannan pipo (purin sen jälleen, kolmas kerta toden sanoo - toistaiseksi näyttää hyvältä) ja Anniinan pipo. Sitten omia juttuja vaihteeksi. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti